1.4. Náměty hraček

Náměty hraček a jejich výtvarná forma se měnily s vývojem kultury a prostředí.Čím hlouběji sáhneme do minulosti, tím byly jednodušší. Námět hračky byl určen také vůlí a zájmem dítěte.

Hračky často představovaly různé lidské postavy a postavičky, jejich činnost, zvířátka, ptáčky, miniatury předmětů každodenního života, které dítě obklopovaly.
Byl to dětský nábytek, kolébky, různé trakárky, kolečka, vozíky, panenky, houpací koně, koloběžky, dřevěná šlapací kola, auta a jiné. Další skupinu hraček tvoří různé větrné a vodní mlýnky s věčně pohyblivými figurkami. Zvláštním typem jsou také hračky duté, které se dají otevírat a zároveň slouží pro uschování jiných předmětů. Mají tvar panenky, vajíčka.
Zvláštním druhem hračky jsou figurky mechanických střelců, kteří za pomoci ocelového péra vystřelují předměty položené na jejich kuši. Jsou také figurky, které jsou zároveň foukacími nástroji, obyčejně ptáci, spojení s píšťalkou, do níž se fouká. Dalším typem jsou soubory barevných nebo jednobarevných špalíků různých tvarů,   z nichž lze skládat různé stavebnice. Jde o nekonečnou škálu druhů hraček, odpovídající nekonečné fantazii a představě dětí.

zpět