1.4.1. Od vystlaného koutu k posteli

První postelí v pravěké době postačilo lůžko na zemi vystlané chvojím či travinou. Současnou podobu postele dali lidstvu Egypťané a Mezopotámci. Už tehdy se lůžka bohatých jedinců náročně zdobila. Staří Řekové postel považovali za nejdůležitější část nábytku. Na posteli ležérně polehávali, popíjeli víno, jedli a vedli dlouhé debaty.

Ve středověku byla postel výsadou bohatých. Lůžka doplnili vyšívanými poduškami a ozdobili je řezanými reliéfy v podobě koní nebo jelenů. Ostatní občané museli spát na truhlách, pryčnách a v zimě s oblibou i ve chlévě, kde bylo zdarma příjemné teplo.

V gotice se postel v domech urozených lidí dostala do centra domácího života. Lůžka byla konstruována pomocí čtyř základních rohových sloupků, skoro vždy soustruhovaných. Ze všech stran byla obklopena závěsy a někdy i „zastřešena“. Postel uchovávala v chladných místnostech teplo. V renesanci proto lidé zastřešili postel baldachýnem, který zároveň sloužil jako dekor k okrase. Šlechta a bohatí měšťané si ho nechávali vyrábět z drahých látek, často dovezených z dalekých krajů. Postel tak dostala podobu uzavřeného domečku. Uchovat si kolem sebe při spánku teplo nepotřebovali jen bohatí. Vesničané a chudší obyvatelé měst vymýšleli různá zlepšení, či kopírovali vzory ze zámků a městských domů.

V době baroka postel definitivně přestala být soukromým místem. V posteli se přijímaly dokonce význačné návštěvy, proto byla velice nazdobená. V rokoku se k tomu připojila i určitá rafinovanost. Lůžko bylo sice zakryto drahými volně splývajícími závěsy, ty byly zároveň upraveny tak, aby ležící osobu odkrývaly. Po tomto období se vzhled a tvar postele začíná zjednodušovat. Už klasicismus má zálibu v jednoduché eleganci.

Do dějin postele kreativně zasáhl převrat v tvorbě nábytku, který vyšel z vynálezu Michaela Thoneta, který v 19. století začal pracovat s ohýbaným dřevem. Začaly se vyrábět vedle ohýbaných židlí i lůžka s čely z ohýbaného laminového dřeva. Dodnes používané tvary postelí mají svůj původ v uměleckých směrech, jako byla secese či funkcionalismus. Ty také přišly s různými novinkami, jako jsou dodnes oblíbená rozkládací lůžka nebo palandy.

zpět